TEST
SERVER İSTERMİSİNİZ DİYE SORMUŞTUM EVET DEDİNİZ ALIN SİTE OPEN KO TEST SUNUCUSU
OTO KAYIT YOKTUR
ADRESİNDEN KAYIT OLUP CLİENTİ İNDİREBİLİRSİNİZ.
SETUP = 650MB EXTRA PATCH = 165MB
TOPLAM CLİENT = 815 MB
ÖNEMLİ AÇIKLAMA:
OpenKO üzerinde uzun zamandır tek başıma, adım adım ilerleyen oldukça uzun soluklu bir geliştirme süreci yürütüyorum.
Projenin çıkış noktası, 32-bit / 1098 tabanlı, eksik ve yıllar içerisinde oldukça yıpranmış bir dosyaydı. Zaman içerisinde bu yapının üzerine sadece birkaç özellik eklemek yerine, mümkün olduğunca sistemi baştan ele alarak bugün geldiğimiz noktaya ulaştım.
Client tarafı 64-bit’e portlandı, yeni bir DX11 render motoru geliştirildi. Gölge sistemlerinden görsel iyileştirmelere, UI sistemlerinden algoritmalara kadar birçok alan yeniden yazıldı.
Bunun yanında V2 tarafında bulunan sistemler de yalnızca görsel olarak taklit edilmek yerine, mümkün olduğunca client +
database + server taraflarıyla birlikte araştırılarak ve yeniden uygulanarak geliştirildi.
Tılsım sistemleri, craft, şans oyunları, pazar sistemi, çeşitli UI’lar ve daha birçok mekanik bu sürecin parçalarından sadece bazıları.
Ve açık konuşmak gerekirse, hala yapılacak çok şey var.
⸻
Peki şimdi ne değişiyor?
Şimdiye kadar OpenKO’yu büyük ölçüde kendi bilgisayarımda geliştiriyor ve test ediyordum.
Fakat bir geliştirici ne kadar uzun süre kendi projesini test ederse etsin, ikinci bir kişinin gözünden yakalanan bir hata, farklı bir sistem konfigürasyonu veya hiç düşünülmeyen bir kullanım senaryosu her zaman çok değerli.
Bu nedenle OpenKO’nun geliştirme sürecine küçük bir topluluğu dahil etmek istiyorum.
Buradaki amaç “yeni bir sunucu açıyoruz, gelin oynayın” değil.
Tam tersine;
Ortada henüz tamamlanmış, oynanabilir ve hatasız bir oyun bulunmuyor.
Burası bir geliştirme/test ortamı.
⸻
Buraya gelenleri ne bekliyor?
Sunucuya girdiğinizde her şeyin kusursuz çalışmasını beklemeyin.
Hatalar görebilirsiniz.
Eksik sistemlerle karşılaşabilirsiniz.
Bazı özellikler yarım olabilir.
Bazen bir güncelleme başka bir sistemi bozabilir.
Hatta bazı şeyler tamamen değiştirilebilir veya yeniden yazılabilir.
Çünkü buradaki amaç oyuncuya hazır bir oyun sunmak değil, oyun geliştirilirken süreci birlikte gözlemlemek ve test etmek.
Dilerseniz oyuna girip mevcut sistemleri deneyebilir, yeni eklenen özellikleri inceleyebilir, güncellemeleri takip edebilir ve karşılaştığınız hataları bildirebilirsiniz.
Ben de geliştirmeye devam ederken sizlerden gelen geri bildirimleri mümkün olduğunca sürece dahil edeceğim.
⸻
Asıl amaç
OpenKO’yu bir gecede tamamlanmış bir proje olarak ortaya çıkarmak yerine, uzun soluklu bir geliştirme sürecini toplulukla birlikte ilerletmek istiyorum.
Bugün çalışan bir sistemin birkaç hafta sonra tamamen değiştiğini görebilirsiniz.
Bugün olmayan bir özelliğin birkaç gün sonra geldiğini görebilirsiniz.
Bir güncelleme notunu okuyup;
“Bu sistemi nasıl yapmış acaba?”
diye girip deneyebilirsiniz.
Ya da sadece oyuna girip bir şeylerin bozuk olduğunu fark ederek:
“Burada bir problem var.”
diyebilirsiniz.
Bunların hepsi bu sürecin bir parçası.
Kimler katılmalı?
Eğer beklentiniz:
“Sunucu açılsın, karakterimi geliştireyim,
PvP yapayım, her şey sorunsuz çalışsın.”
ise şu aşamada OpenKO sizin için doğru yer olmayabilir.
Ama;
* Geliştirilen bir projeyi en başından takip etmek,
* Yeni sistemleri ilk deneyenlerden olmak,
* Hataları ve eksikleri bildirmek,
* Geliştirme sürecine fikir ve geri bildirimle katkıda bulunmak,
* Güncelleme notlarını takip etmek,
* Ve yıllar içerisinde büyüyen bir projenin gelişimine tanıklık etmek
ilginizi çekiyorsa, sizleri bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyorum.
Bu bir sunucu açılışı değil.
Bu, OpenKO’nun geliştirme sürecine açılan küçük bir pencere.
Proje henüz tamamlanmadı.
Eksikler var.
Hatalar var.
Ama geliştirme devam ediyor.
Belki aylar sonra geriye dönüp baktığımızda, bugün buraya ilk kez giren insanların aslında OpenKO’nun gelişim sürecinin en başından beri içerisinde olduğunu görmek güzel olacak.
Katılmak, takip etmek veya sadece projeye göz atmak isteyen herkese kapımız açık.